Defensie houdt vorming en training parachutisten op grondgebied Herentals

Door de strenge beperkingen die in de ons omringende landen gelden door Covid-19, is Defensie genoodzaakt om militaire oefeningen binnen de landsgrenzen te organiseren.

Voor de vorming en training van de parachutisten maakt Defensie gebruik van dropzones in alle provincies.

Voor provincie Antwerpen zijn zo'n 24 dropzones bepaald, waarvan twee op het grondgebied van Herentals. Het gaat om percelen van Pidpa en Sport Vlaanderen. De vorming en training van de parachutisten vindt plaats tussen 31 mei en 24 juni.

Studeren in cc 't Schaliken en Dorpshuis Noorderwijk

Wilt u in alle stilte studeren? Dan kunt u van dinsdag 25 mei tot en met vrijdag 2 juli 2021 terecht in de foyer van cultuurcentrum 't Schaliken (Grote Markt 35) en in het Dorpshuis van Noorderwijk (Ring 26). Wifi is beschikbaar.

In het weekend zijn de studeerplekken gesloten. Reserveren is verplicht en kan bij de dienst cultuur en toerisme via tel. 014-21 90 88 (tijdens de kantooruren). Studeren kan van 9 tot 12 uur en van 12.30 tot 15.30 uur.

Coronaveilig

• Ontsmet uw handen aan de ingang van de zaal.
• Breng eigen drank mee.
• Werk op uw eigen laptop of tablet en zorg dat hij opgeladen is.
• Werk in stilte en met respect voor andere studenten.
• Blijf op een veilige afstand van elkaar.
• Draag een mondmasker.

Stop nu met roken met het rookstopteam van AZ Herentals

Wist u dat als u voor uw dertigste levensjaar stopt met roken, uw lichaam zich volledig kan herstellen? Maar ook op latere leeftijd heeft het stoppen altijd een voordeel! Zo daalt bijvoorbeeld de kans op een hartaanval na vijf jaar met de helft en is het risico op longkanker na tien jaar al gehalveerd! Binnen het AZ Herentals is er een rookstopteam werkzaam met drie tabakologen:

1. U kunt bij dokter De Tollenaere (longarts - tabakoloog) terecht voor een longfunctie-onderzoek en een longfoto om te bekijken welk effect het roken heeft (gehad) op uw longen.

2. Als u de beslissing neemt om een stoppoging te wagen, maar het lukt niet alleen, kunt u terecht bij Hannelore Briers (psycholoog-tabakoloog) voor een rookstopbegeleiding. Zij bespreekt samen met u uw rookgedrag en zoekt een manier om de kans op een geslaagde rookstop te vergroten. Er wordt gekeken welke hulpmiddelen er het beste bij u passen en hoe u om kan gaan met de zin in een sigaret.

3. Daarnaast werkt ook Lise Boddaert (diëtiste - tabakoloog) in het rookstopteam. Zij begeleidt mensen die in een traject zitten voor obesitaschirurgie en in het kader daarvan moeten stoppen met roken.

U hebt recht op gedeeltelijke terugbetaling van rookstopbegeleiding (met een maximum van vier uur per jaar). U betaalt zelf het remgeld (7,5 euro per kwartier voor het normale tarief – 1 euro per kwartier voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming).

Denkt u eraan om te stoppen met roken? Twijfel dan niet en maak een afspraak. Samen verhogen we de kans dat het lukt! Een afspraak maken bij het rookstopteam van AZ Herentals kan via 014-24 61 60.

Lopers en wandelaars: doe mee aan de 'Battle of Strava-Neteland'

Houdt u van lopen en/of wandelen en haalt u extra motivatie uit een beetje competitie? Goed nieuws! Van maandag 31 mei tot en met 6 juni nemen de vijf Neteland-gemeenten het tegen elkaar op in een wedstrijd via de sportapplicatie Strava. Tijdens de 'Battle of Strava-Neteland' strijden we om de titel sportiefste gemeente van Neteland.

Hoe werkt het?
• Word lid van de club 'Herentals 2021' op Strava. Vanaf 31 mei accepteren we uw verzoek.
• Ga in de periode 31 mei tot en met 6 juni (hard)lopen of wandelen, voeg uw prestatie(s) toe als 'hardloopactiviteit' op uw persoonlijk Strava-profiel. Uw activiteit wordt automatisch in de Strava-club van uw gemeente opgeslagen. Tip: wilt u een wandeling toevoegen aan de club? Neem deze dan ook op als 'hardloopactiviteit'. Zo wordt de activiteit zeker opgeslagen.
• De gemeente die op 6 juni middernacht het meest aantal kilometers heeft afgelegd (we houden rekening met het aantal inwoners), wordt met een beker bekroond tot de sportiefste gemeente van Neteland.
• We geven op regelmatige basis een tussenstand op sociale media. U kan bovendien de tussenstand ook zelf opvolgen in Strava.
Meer info over de wedstrijd, de werkwijze van Strava en hoe u uzelf kunt aansluiten bij de Strava-club 'Herentals 2021' vindt u in het document bij onderstaande links. Haal uw sportiefste kant boven en breng Herentals mee naar de top!
Leuk extraatje: We voorzien ook een prijs ter waarde van 50 euro voor de meest actieve persoon per gemeente. Hoe meer kilometers u dus aflegt in Strava, hoe beter.

Digitalisering Het Kempenland

Het Herentalse stadsarchief bezit een grote collectie regionale kranten waarvan het Kempenland één van de belangrijkste is.

Deze krant – opvolger van de sinds 1862 gedrukte krant de Meerhoutenaer – verscheen vanaf 1864 in Herentals als 'Het Kempenland – Nieuws- en Aankondigingsblad van Herenthals'.

De van inslag katholieke krant verscheen onafgebroken op twee onderbrekingen tijdens de Duitse bezettingen na en werd geleidelijk aan het belangrijkste, lokale nieuwsblad.

De edities bevatten bijzondere verhalen en zijn vaak ook een nuttig hulpmiddel voor genealogen die op zoek zijn naar meer informatie rond hun voorouders. Daarnaast bevatten ze waardevolle advertenties die getuige zijn van het bedrijfsleven in de regio doorheen de voorbije twee eeuwen.

Naast lokaal nieuws vind je ook heel wat internationaal nieuws in de krant en ze biedt op die manier ook een interessante blik op hoe internationaal nieuws in de Kempen beleefd werd.

Kranten zijn echter een bijzonder fragiele bron. Krantenpapier is flinterdun en van minderwaardige kwaliteit waardoor het de tand des tijds minder goed doorstaat dan andere papiersoorten. Om de originele exemplaren te sparen dient fysieke behandeling daarom zo veel mogelijk vermeden te worden.

In de jaren '80 werden alle exemplaren al in zeer hoge kwaliteit op microfilm gezet in samenwerking met uitgeverij Impressa.

Deze microfilms waren te bekijken in de leeszaal van het stadsarchief en werden vaak geconsulteerd door de bezoekers. Zij vormden nu de basis voor een nieuwe stap in de conservatie en ontsluiting van deze unieke stukken, namelijk de digitalisering van de volledige collectie.

Meer dan 15 000 pagina's tussen 1865 en 1944 zijn ontsloten en thuis raad te plegen in hoge resolutie. Vanwege de auteursrechten die 75 jaar blijven gelden kunnen latere jaargangen nog niet vrij publiek gemaakt worden.

Ze zijn wel allemaal mee opgenomen in de digitalisering en worden in de toekomst jaar na jaar verder ter beschikking gesteld.

Als u onderzoek wil doen voor de kranten online te zien zijn, kunt u de afgeschermde edities wel bekijken in de leeszaal van het stadsarchief.

Voortaan kunt u de kranten dus in hoge resolutie doorzoeken aan uw eigen bureau, op kempenserfgoed.be. Een eindeloze schat aan informatie voor iedereen die aan historisch- of stamboomonderzoek doet en ook gewoon een heel leuke inkijk op de geschiedenis van onze stad voor iedereen!

Fiets voor winnaar etalagezoektocht 'Zoek de kindjes van Roe'

In de maand april ging u in Herentals massaal op zoek naar de kindjes van Roe, het konijn van het Spel van de Roetaert. De konijntjes verstopten zich in Herentals of elders in de wereld. Aan de hand van foto's in de etalages zocht u welke konijntjes in Herentals gebleven waren.

Heel wat jonge detectives deden hun best en vonden alle konijntjes. Uit ongeveer 100 antwoordformulieren won Ries Govers uit Herentals de hoofdprijs: een mooie fiets geleverd door fietsen Hendrickx.

Tijdens de zomer kunt u in Herentals bovendien nog heel wat afzoeken. Aan de balie van de dienst cultuur en toerisme zijn drie wandelzoektochten, twee fietszoektochten en de kinderzoektocht 'Met Stek en Stip op stap door Herentals' te koop aan 3 euro per stuk. Wie weet maakt u ook kans op een mooie prijs of een verrassing. Veel succes en plezier bij het zoeken.

Wat is de impact van corona op uw handelszaak?

De coronacrisis heeft een grote impact gehad op het leven en werken van iedereen. Het stadsbestuur probeert u als ondernemer, zelfstandige of vrije beroeper zo goed mogelijk door deze crisis te helpen. We proberen dat elke dag beter te doen, met als doel u de beste ondersteuning mogelijk te bieden.

Mogen we u daarom vragen om ons aan te geven hoe u onze ondersteuning ervaren heeft? Wat doen we goed? Wat kan er beter? Welke suggesties en opmerkingen heeft u voor ons? We komen ook graag te weten hoe het met u en uw onderneming staat. Wat is de impact vandaag van corona op uw onderneming? Welke verwachtingen heeft u over de toekomst?

We willen u daarom vragen om onze enquête in te vullen. Deze is anoniem en neemt zo'n 10 minuten van uw tijd in beslag. U kunt de enquête invullen op https://vlaanderen.impactcorona.be/1440. Het onderzoek gebeurt door de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met Unizo en VVSG.

Foto A. Leys/ Nnieuws.